سایت اقدام پژوهی - گزارش تخصصی و فایل های مورد نیاز فرهنگیان
1 -با اطمینان خرید کنید ، پشتیبان سایت همیشه در خدمت شما می باشد .فایل ها بعد از خرید بصورت ورد و قابل ویرایش به دست شما خواهد رسید. پشتیبانی : بااسمس و واتساپ: 09159886819 - صارمی
2- شما با هر کارت بانکی عضو شتاب (همه کارت های عضو شتاب ) و داشتن رمز دوم کارت خود و cvv2 و تاریخ انقاضاکارت ، می توانید بصورت آنلاین از سامانه پرداخت بانکی (که کاملا مطمئن و محافظت شده می باشد ) خرید نمائید .
3 - درهنگام خرید اگر ایمیل ندارید ، در قسمت ایمیل ، ایمیل را بنویسید.
در صورت هر گونه مشکل در دریافت فایل بعد از خرید به شماره 09159886819 در شاد ، تلگرام و یا نرم افزار ایتا پیام بدهید آیدی ما در نرم افزار شاد : @asemankafinet
و آنگاه كه زمين گسترش پيدا كند و آنچه در اندرون دارد بيرون افكند و اندرونش خالي شود…
قرآن مجيد: سوره انشقاق آيه 3 و 4
همانطور كه مي دانيد در برخي از موارد ماگما به صورت آتشفشان از زمين خارج ميشود. بنابراين آتشفشان را مي توان به صورت معبرطبيعي عبور گدازهها تعريف كرد. به هنگام فعاليت هاي آتشفشاني ؛ ماگماي مذاب (با دماي 900 تا 1200 درجه سانتيگراد) همراه با مقدار زيادي گاز؛ بخار آب؛ خاكستر و مواد جامد ديگر از دهانه آن خارج ميشود. خروج مواد ممكن است به صورت آرام و تدريجي و يا به صورت فورانهاي ناگهاني و تواْم با انفجار باشد. از نظر زمين شناسي؛ ايران را به چهار واحد ايران شمالي؛ مركزي؛ جنوبي و چينهاي ساحلي تقسيم مي كنند {شفيعي- مدني(1377)}. بنابر اين لازم است كه آتشفشانهاي هر يك از اين واحدها جداگانه بررسي شوند.
ايران شمالي يا البرز: شامل كوههايي است كه از آذربايجان غربي شروع مي شود و تا خراسان ادامه دارد. اين كوهها در غرب به نام كوههاي آذربايجان؛ در قسمت مركزي به نام البرز و در قسمت شرقي به نام هزار مسجد معروفند. آتشفشانهاي ايران شمالي عبارتند از:
الف –آتشفشان دماوند: ارتفاع قله اين آتشفشان 5860 متر و اكنون خاموش است. اين آتشفشان فعاليتهاي متناوبي دور لياس داشته و آخرين فعاليت آن در اوايل كواترنري بوده است. دماوند از گروه آتشفشانهاي استرومبولي است.
ب – آتشفشان سهند: اين آتشفشان خاموش؛ در جنوب شرقي تبريز قرار دارد . فعاليت سهند در اوايل كواترنري و از تجمع بيش از 12 مخروط كه به فاصله چند كيلو متر از هم قرار دارند به وجود آمده است. ارتفاع بلند ترين مخروط كه قله جام نام دارد حدود 3200 متر است.
ج- آتشفشان سبلان: كوه سبلان در حوالي اردبيل واقع شده و از 3 مخروط آتشفشان كه در يك رديف قرار گرفته اند تسكيل شده است. در اطراف سبلان چشمه هاي آب گرم متعددي كه مربوط به پديده هاي بعد از آتشفشان اند ديده مي شود.
د – آتشفشان آرارات كوچك: اين آتشفشان خاموش؛ كه در گوشه شمال غربي ايران قرار دارد ؛به شكل يك مخروط بزرگ است و ارتفاعش به 30000 متر مي رسد.
ه – آتشفشان آرارات بزرگ: اين قله در چند كيلو متري آرارات كوچك قرار دارد و ارتفاع آن به 2500 متر مي رسد.
ايران مركزي: اين نام به فلات وسيع و بسته اي اطلاق مي شود كه تقريبا نصف وسعت ايران را تشكيل مي دهد و بين رشته كوههاي ايران شمالي و جنوبي محدود است. هر چند توده هاي آذرين نفوذي فراواني در اين قسمت از ايران وجود دارد ولي اثري از فعاليت هاي آتشفشاني در آن ديده نمي شود.
ايران جنوبي يا رشته كوههاي زاگرس: رشته كوههاي زاگرس از مرز ايران تركيه در شمال غرب شروع مي شود و تا بلوچستان ادامه دارد و ادامه آن در شمال غرب به كوههاي تركيه و در جنوب شرق به كوههاي پاكستان وصل مي شود.
آتشفشانهاي مهم اين واحد عبارتند از:
الف – آتشفشان الوند: اين آتشفشان خاموش در حوالي همدان واقع است و در اطراف آن آثار سنگهاي آتشفشاني ديده مي شود.
ب) آتشفشان تفتان: اين آتشفشان كه تنها آتشفشان فعال ايران است. بلند ترين قله كوههاي بلوچستان را تشكيل ميدهد در اطراف تفتان چشمه هاي متعدد گوگردي وجود دارد و جنس گدازه هاي آن اندزيتي است.
چين هاي ساحلي: جنوبي ترين قسمت ايران را اين منطقه تشكيل ميدهد. هر چند در اين قسمت آتشفشاني وجود ندارد ولي در آن بعضي سنگهاي آذرين خروجي از قبيل ريوليت و تراكيت ديده شده است .
به طور كلي مي توان گفت: كه فعاليتهاي آتشفشاني ايران بر دو امتداد قرار دارد يكي امتداد ايران شمالي يا البرز است كه روي آن چنانكه ديديم آتشفشانهاي دماوند و سهند سبلان و آرارات بزرگ و كوچك قرارگرفته است و ديگري قوس ايران جنوبي يا زاگرس است . با توجه به اين دو امتداد مي توان گفت: كه آتشفشان مزبور در محل نقاط ضعف پوسته ايران زمين تمركز يافته اند. با توجه به اينكه كانون اكثر زمين لرزه ها ايران نيز در اين دو رديف متمركزبوده اند. (زلزله هاي بجنورد؛ گرگان؛ بويين زهرا ؛ لاهيجان و… در رديف شمالي و زلزله هاي بلوچستان؛ لار؛ كردستان؛ خوي و بم در رديف جنوبي) صحت اين ادعا را تاييد ميكند .
از ميان كوههاي آتشفشاني ايران معروفترين آن (دماوند) را بررسي مي كنيم:
كوه دماوند كه منظره زيبا آن از شهر تهران قابل رويت است از نوع مركب ميباشد . زيرا به تناوب از آن مواد آذر اواري خارج شده استو معمولاًشديدترين فعاليتها در نوع مركب ديده ميشود .
تاريخچه وكلياتي درباره آتشفشان دماوند:
اين آتشفشان از اواخر پليوسن تا هولوسن (عهد حاضر) فعال بوده است. آخرين فعاليت شديد اين كوه ظاهر اًحدود38500سال پيش اتفاق افتاده است و امروزه در حال فعاليت فومرولي است به نحوي كه در روزهاي صاف ميتوان بخارهايي را كه از راس آن خارج ميشود را مشاهده كرد!
استراتو ولكان دماوند از تناوب فازهاي انفجاري و گدازه اي دركواترنري تشكيل شده است. آتشفشان مزبور عمدتا ًبر روي نهشته هاي مزوزوييك (سازند شمشك و لار) بر پا شده است و مواد آتشفشاني آن (گدازه و آذر اواري) مساحتي نزديك به 400 كيلو متر مربع را در بر ميگيرد .سنگهاي آتشفشاني دماوند را ميتوان به سه رخساره بازيك , ميانهواسيدي تفكيك كرد كه شامل بازالتهاي الكا لن اوليوين دار و تراكي بازالت و تراكي اندزيت وتراكيت و سنگهاي آذر اواري وابسته است.
نحوه تشكيل آتشفشان دماوند:
در اين مورد نظرات مختلفي ارايه شده است A.Ovcinnikow(1930) منطقه گسل دار اسك و ابگرمE.cherista(1940) يك محل خمش در قوس البرز P.allenbach(1960) گسلهاي تشكيلات رسوبي Jung t al (1975) زير راندگي (سابداكشن) پليت عربستان در امتداد سطح بنيوف و ذوب پليت مزبور در اعماق زياد Broussee t al (1997) برخورد پليت عربي و اورازي و زير راندگي از نوع خاص و ذوب پوسته اقيانوسي ع. درويش زاده (1364) آخرين حركت كمپرسيوني كه فلات ايران را تحت تاثير قرار داده و حركت گسل هايي را كه داراي خميده گي اند موجب تشكيل آتشفشان دماوند دانسته اند. با توجه به فاصله بسيار زياد از محل زير راندگي مفروض پليت عربستان شواهد كافي براي ارتباط دماوند با آن وجود ندارد .
امروزه در سراسر جهان پذيرفته شده است كه منشا ماگماي بازالتي در اثر فرآيند ذوب در گوشته استHyndman گوشته تحت حرارت و فشار بالايي قرار دارد در نتيجه هر گونه كاهشي در فشار همانگونه كه در اثر شكستگيهاي پوسته اي يا زير پوسته اي ايجاد ميشوند بلكه مجرايي نيز براي حركت ماگما به طرف سطح زمين ايجاد ميكنند.
قسمت فعال گوشته را به صورت دو لايه در نظر ميگيرند: لايه تهي شده از عناصر ناسازگار ليتوفيل فقير و لايه بارور از همان عناصر غني است. نوشتارهاي مختلف نظرات گوناگوني را در مورد عمق مرز بين آنها ارئه كرده اند. اين مرز به طور متغير در عمق چندين ده كيلومتري و گاهي تا 200 كيلومتري جاي دارد. ماگماهاي با تركيب متوسط را مي توان به عنوان مخلوطي از از مقادير مختلف مواد از منشااي تهي شده و بارور تعريف كرد. تركيب ماگماهايي كه به سطح مي آيند؛ به لاييه منشا آن؛ و همچنين به نفوذ پذيري گوشته بالايي و پوسته بستگي دارد.گرم شدن گوشته باعث مي شود كه ماگما در اثر ذوب حاصل شود. وقتي اين امر رخ دهد؛ ماده داغ از سطوح عميق تر زمين بالا مي آيد. فرايند گرم شدن ابتدا لايه بالا بارور زيرين را كه در آنجا ماگماهاي آلكا لن ناشي از ذوب حاصل مي شوند؛ در بر مي گيرد. وقتي لايه بارور به وسيله گسل هاي عميق با سطح مرتبط مي شود؛ ماگماهاي آن لايه مي تواند موانع پوسته را بر طرف كند و به سطح آيد. در اين فرآيند تمام انرژي حرارتي در لايه زيرين مصرف مي شود و يك ماگماي آلكان اشباع شده از طريق گسل ها بالا مي آيد كه تقريبا هيچ تا ثير متقابلي با واسطه هاي لايه تهي شده بالايي ندارد و مورد اخير را سرد و جامد مي گذارد. با توجه به مدلي كه Belosov ارايه كرده و نظراتي كه در مورد ماگماتيسم آلكالن وجود دارد؛ و با توجه به موقعيت زمين شناسي پي سنگ آتشفشان دماوند و اين كه سنگهاي آتشفشاني دماوند در قلمرو سري آلكالن قرار دارند و ماگماي اصلي تشكيل دهندها آنها از نوع بازالتي آلكالن است؛ مي توان آن را با ماگماتيسم آلكالن داخل قاره اي كه در روي پلانفرم ها؛ در مراحل آخر كوه زايي ؛ و در ريفت هاي قاره اي رخ مي دهد؛ مقايسه كرد. به نظر مي رسد كه گسلهاي عميق منطقه دماوند احتمالا امكان خروج ماگماي آلكالن را در يك رخداد كششي فراهم ساخته باشند. گسلهاي اصلي كه در منطقه شناخته شده اند و تا زير دماوند ادامه دارند عبارتند از: گسل اسك كه در نزديكي اسك تا زير دماوند قابل تعقيب است؛ گسل با ييجان كه از نزديك باييجان ميگذرد و در حوالي كرف از گدازه هاي دماوند پوشيده شده است ؛ گسل نوا كه از كنار روستاي نوا مي گذرد و در ناحيه بين اسك و گزنگ از گدازه هاي دماوند پوشيده شده است. گسل سفيد آب كه در سمت غرب آتشفشان دماوند ديده مي شود و تا رودخانه دليچاي؛ كه در كنار گدازه هاي دماوند قرار دارد قابل تعقيب است؛ گسل شاهان دشت كه در ناحيه بين وانه و گزنگ از توف ها و گدازه هاي دماوند پوشيده شده است؛ گسل ورارود كه در سمت غرب دماوند و بالاتر از گسل سفيد آب قرار دارد و از نزديك محل اتصال دليچاي و ورارود مي گذرد و تا زير ساختمان آتشفشان دماوند ادامه دارد.
شیر مایعی خوراکی است که توسط غدد پستانِ پستانداران تولید میشود. شیر غذای اصلی نوزادان را تشکیل میدهد که هنوز توانایی گوارش غذاهای گوناگون را ندارند. انسانها مانند دیگر پستانداران در دوران نوزادی از شیر مادر تغذیه میکنند. مردم مناطق گوناگون از شیر چهارپایان اهلی بهویژه گاو و دیگر چهارپایان همچون گاومیش، گوسفند، بز و شتر استفاده میکنند.
از شیر برای تهیه لبنیات همچون خامه، کره، ماست، پنیر، کشک، شیر خشک و بسیاری فرآوردههای دیگر استفاده میشود.
ترکیب شیمیایی دقیق شیر خام، به نوع گونۀ حیوانی که شیر را تولید کرده و سلامتی و نوع غذای آن و عوامل دیگری بستگی دارد. بیشترِ شیر را آب و پس از آن قندی به نام لاکتوز، پروتئین و چربی تشکیل میدهد. شیر منبع خوبی برای املاح مورد نیاز بدن انسانها چون کلسیم، فسفر، منیزیم و پتاسیم و ویتامینهای آ، ب۱، ب۲، ب۶، ب۱۲، ث، د، کا، ئی، نیاسین، و اسید فولیک است. اسیدیتهٔ شیر گاو بین ۶٫۴–۶٫۸ است؛ یعنی کمی اسیدی محسوب میشود ولی اسیدیتهٔ شیر خوراکی مورد تأیید وزارت بهداشت از ۸٫۵---۶٫۵ است.
کلسیم که نقش اساسی در شکل گیری و استحکام استخوان ها و سلامت دندان ها دارد، از مهم ترین ترکیبات موجود در شیر است.
فسفر که برای بسیاری از واکنشهای شیمیایی بدن و فعال کردن آنزیمها لازم است و در رشد و ترمیم بافتی دخالت دارد، در میان املاح موجود در شیر حضور داشته و به غیر از آن، سدیم و پتاسیم که در تنظیم اسیدی و بازی بودن سلول های بدن نقش ایفا می کنند، با خوردن شیر دریافت می شوند.
چربی شیر به دو گروه عمده تری گلیسیرید و فسفو لیپید تقسیم می شودو 90% کل آن اسید چرب است .
پروتیین های شیر به سه گروه عمده : کازیینی ، آلبومینی و غشایی تقسیم می شود .
دانسیته طبیعی شیر بین g/cm3 028 /1- 033/1 است . به عبارتی یک لیتر شیر 1033- 1028 گرم وزن دارد .
قند اختصاصی شیر لاکتوز است كه باعث ثبات فشار اسمزی بین خون و شیر می شود .
در کشورهای در حال توسعه شیر یک عنصر کلیدی در راه بهبود تغذیه و امنیت غذایی محسوب میشود. ارتقای وضعیت پرورش دام زنده، فناوری تولید محصولات لبنی و کیفیت شیر نوید بخش کاهش فقر و سوء تغذیه در جهان میباشد. مصرف شیر بطور روزانه به سلامت بدن و جلوگیری از پوکی استخوان کمک میکند.
حدود ۸۵ درصد شیر خوراکی انسانها از گاو، ۱۱ درصد از گاومیش و بقیه از بز، گوسفند و شتر دوشیده میشوند. در سراسر جهان، حدود ۶ میلیارد مصرفکنندۀ شیر و فرآوردههای لبنی زندگی میکنند و بیش از ۷۵۰ میلیون نفر در مزارع خانوادگیِ خود به تولید لبنیات مشغول هستند.
کشورهای تولید کننده عمده شیر در جهان
در سال ۲۰۱۱ بیش از ۷۳۰ میلیون تن شیر تولید شدهاست. هند بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده شیر در جهان است و بااینحال نه شیر صادر و نه آن را وارد میکند. نیوزیلند، کشورهای عضو اتحادیه اروپا، ایالات متحده آمریکا، استرالیا، برزیل، آرژانتین و بلاروس بزرگترین صادرکنندگان شیر و فرآوردههای لبنی محسوب میشوند. چین، مکزیک، روسیه و ژاپن نیز بزرگترین واردکنندگان شیر و فرآوردههای لبنی بهشمار میروند.
اما مهم ترین خواص آن به قرار زیر است:
* نوشیدن شیر در بهبود علایم قاعدگی که با نام سندرم پیش از قاعدگی معروف است، نقش به سزایی دارد. بسیاری از خانم ها قبل از دوران قاعدگی دچار نشانههایی از جمله افسردگی، اختلالات خلقی، کمردرد و سردرد می شوند. این افراد باید بدانند که مصرف شیر می تواند این نشانهها را تسکین دهد.
*شیر برای داشتن ناخنها، دندانها و موهایی سالم تر لازم است. این نوشیدنی چون کلسیم فراوان دارد، مصرفش به همراه ویتامین Dباعث استحکام استخوانها و دندان ها و تقویت رشد موها و پیشگیری از ریزش آن ها می شود. وجود کلسیم به همراه ویتامین A، ویتامین های گروه Bو پتاسیم مانع از نرم و نازک شدن موها می شود و به درخشان شدن آن ها کمک فراوان می کند.
* تحقیقات زیادی وجود دارد مبنی بر این که مصرف شیر و لبنیات، خطر بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد. مردانی که بیشتر از دیگران شیر مصرف می کنند، کمتر دچار حملات قلبی می شوند.
* از آنجا که دوران نوجوانی و کودکی، مرحله ی خیلی مهم در سلامت جسمانی و روانی فرد است، رژیم غذایی سرشار از لبنیات و شیر در این دوران پایه گذار دوران جوانی و میانسالی و حتی سالمندی سالم تر به حساب می آید.
به علاوه، مطالعات نشان می دهد کودکانی که روزانه شیر مصرف می کنند، از سایر کودکانی که علاقهای به خوردن آن ندارند، باهوش ترند
* شیر دشمن دیابت نوع دوم است. محققان به این نتیجه دست یافته اند که مصرف منظم لبنیات و شیر کم چرب می تواند خطر بروز دیابت نوع دوم را در بزرگسالان پایین آورد.
* با شیر به جنگ سرطان برویم. تحقیقات زیادی وجود دارد که نشان دهنده تاثیر شیر بر پیشگیری از سرطان بودهاند. نقش خوردن شیر در پیشگیری از سرطانهای پستان و روده بزرگ به اثبات رسیده است. طبق تحقیقات دانشمندان سوئدی، مردانی که روزانه 5/1 لیوان شیر می خورند، 35 درصد کمتر احتمال دارد كه به سرطان روده بزرگ مبتلا شوند.
همچنین مصرف شیر کم چرب به دلیل سرشار بودن از کلسیم میزان کلسترول بد را در خون کاهش داده و میزان کلسترول خوب را بالا می برد، اما فراموش نكنید كه منظور ما از شیر، نوع كم چرب آن است.
* برخلاف تصور عموم، دیده شده است، افرادی که از شیر کم چرب استفاده می کنند، لاغرتر از سایرین هستند. شما می توانید با مصرف شیر و لبنیات کم چرب میزان کالری دریافتی تان را تحت کنترل داشته باشید تا از بروز چاقی، مخصوصا چاقی شکم پیشگیری شود.
شیر به همراه میوه
* مطالعات بسیاری نشان داده است که مصرف روزانه شیر به همراه میوهها و سبزیجات، هم در بچهها و هم در بزرگسالان باعث کاهش فشار خون بالا می شود.
اگر چه هنوز مکانیسم آن مشخص نیست، اما به نظر می رسد که کلسیم، پتاسیم، منیزیم و پروتئین شیر نقش مهمی در این زمینه داشته باشند.
نوشیدن شیر
* یک رژیم غذایی خوب و سالم نقش مهمی در سلامت سالمندان دارد و حتی به آن ها کمک می کند که برای مدت طولانی تری زندگی شاد و فعالی داشته باشند و از شر بسیاری از بیماری ها در امان بمانند.
مصرف روزانه شیر در دوران نوجوانی و کودکی پایه گذار استخوان هایی محکم بوده و از عوامل اصلی پیشگیری کننده پوکی استخوان و زندگی سالمندی فعال تر محسوب می شود.
* همان طور که می دانید در دوران بارداری و شیردهی، نیازهای غذایی مادر افزایش پیدا می کند، بنابراین مادران باردار در این دوران مخصوصا در سه ماهه دوم و سوم باید میزان بیشتری کالری، پروتئین، انواع ویتامین و کلسیم مصرف کنند.
شیر از آن دسته مواد غذایی است که مادران باردار به آن نیاز بیشتری دارند.
شاید برایتان عجیب باشد وقتی بدانید که درمانگران طب سنتی برخلاف متخصصان طب رایج اعتقادی به نوشیدن روزانه شیر ندارند. آنها به مردم هشدار میدهند که از نگاه طب سنتی شیر از جمله غذاهای دارویی است که مصرف آن باید به قاعده و متناسب با سن و مزاج افراد صورت گیرد. چرا که مصرف بیقاعده شیر ممکن است موجب بروز اختلال در عملکرد اندامهای داخلی شده و احتمال ابتلا به بیماریها را در بدن تشدید کند. این در حالی است که کارشناسان تغذیه و متخصصان طب مدرن دیدگاه متفاوتی دارند و نوشیدن شیر روزانه را برای تمامی گروههای سنی لازم و ضروری میدانند.
شرایط نوشیدن شیر ازنگاهطب سنتی
اولین نکته این است که درمانگران طب سنتی برای نوشیدن شیر هنگام وعدههای غذایی به قواعد و ضوابط خاصی معتقدند و مصرف شیر را مفید نمیدانند . آنها بر این باورند حتما باید میان خوردن غذا، نوشیدنی یا خوراکی ترش و شیر فاصله وجود داشته باشد. مثلا اگر فردی در وعده صبحانه، آب پرتقال میل کرده باشد، نباید بلافاصله شیر بنوشد، زیرا این شیر خاصیت خود را از دست میدهد و با ترکیب شدن با پرتقال در معده موجب تولید خلط فاسد میشود. این درمانگران توصیه میکنند، بهتر است بعد از خوردن پرتقال یا آب پرتقال نیم ساعت صبر کنید و بعد شیر بنوشید و اگر ابتدا شیر نوشیدهاید باید یک ساعت صبر کنید تا شیر به طور کامل هضم شود و بعد آب پرتقال وارد دستگاه گوارش شود تا بدن از مضرات ترکیب این دو ماده در امان بماند.
همه گروههای سنی باید شیر بنوشند
با نگاهی به هرم غذایی، که میزان مورد نیاز مصرف گروههای غذایی را برای ما مشخص میکند، مشاهده میکنیم که شیر و لبنیات در سومین ردیف این راهنما قرار دارند و بر اساس آن میباید روزانه 2 تا 3 سهم از آن در برنامه غذایی افراد گنجانده شود. افراد تا سن 30 سالگی فرصت دارند تا کلسیم در استخوانهایشان ذخیره کنند و پس از آن کلسیم از استخوان برداشت میشود لذا با توجه به بار بیماریهای ناشی از کمبود کلسیم نظیر پوکی استخوان و شکستگیهای ناشی از آن لازم است تا لبنیات به مقدار کافی در جیره غذایی روزانه همه گروههای سنی قرار گیرد.
لبنیات که شیر یکی از مهمترین موارد آن است تاثیر قابل ملاحظهای بر تحریک و کشش عضلات، استخوانسازی، افزایش استحکام و مقاومت دندانها دارد.
مصرف شیر ارتباطی به طبع افراد ندارد
متخصصان تغذیه اعتقادی به این موارد ندارند. توصیه میکنیم همه افراد شیر بخورند حتی کسانی که فکر میکنند شیر برای آنها خوب نیست و آنزیمهای هضمکننده لاکتوز در بدن آنها وجود ندارد و شیر خوردن برایشان سخت میشود. توصیه ما این است که آنها هم حتی شده به میزان کم شیر بخورند. تحقیقات نشان داده این افراد میتوانند 250سی سی شیر در روز مصرف کنند و بهتر است این کار را در دفعات مختلف انجام دهند. این باعث میشود در طولانیمدت آنزیمهای پروتئینی هستند در دستگاه گوارش زیاد شوند و این افراد در طولانی مدت بتوانند مصرف شیر را تحمل کنند و اگر در طولانی مدت آنها شیر نخورند این آنزیم ها مقدارش در دستگاه گوارش کم میشود. پس رویکرد تغذیه با رویکرد طب سنتی از این لحاظ متفاوت است.
متناسب با مزاجتان شیر بخورید
از نگاه طب سنتی تنها افرادی که میزان اخلاط بدنشان متعادل است، میتوانند به راحتی شیر مصرف کنند و افرادی که در بدنشان به ویژه در معده آنها خلط غالب وجود دارد باید با دستوری خاص و به میزان اندک با مشاوره متخصص طب سنتی برای خوردن شیر اقدام کنند. اگر فردی در معدهاش خلط بلغم زیاد باشد یعنی با علائمی همچون پر آب شدن دهان، سفیدی صورت و دیرهضمی غذا رو به رو باشد با زیاد خوردن شیر موجب افزایش خلط غالب یعنی بلغم میشود و دراین حالت عوارض ناشی از افزایش این خلط را تجربه میکند. این شرایط برای افرادی که خلط غالب بدن آنها صفرا و دم باشد نیز اتفاق میافتد و مشکلاتی را برای آنها به وجود میآورد، بنابراین مصرف شیر باید با مشاوره متخصص طب سنتی انجام شود و افرادی که دچار خلط غالب هستند با پاکسازی و متعادل سازی خلطها نسبت به مصرف شیر اقدام کنند.
خواص انواع شیر
کاهش دردهای آرتروز با شیر بز
شیر بز اگر چه به شکل وسیع و صنعتی کمتر در اختیار مردم قرار میگیرد و تنها افرادی که در روستاها زندگی میکنند امکان دسترسی به آن را دارند، اما این شیر در برخی کشورهای اروپایی به شکل صنعتی و وسیع در اختیار شهروندان قرار میگیرد و حتی به صورت شیرخشک شده نیز در سوپرمارکتها عرضه میشود. درمانگران طب سنتی بر این باورند اگر شیربز تازه با انجیر سیاه تازه که در فصل تابستان میروید، مصرف شود، میتواند تاثیر زیادی در کاهش دردهای آرتروز، روماتیسم و بیماریهای مفصلی داشته باشد. در صورتی که افراد به شیرخشک بز یا انجیر سیاه خشک دسترسی داشته باشند، میتوانند با اضافه کردن آب به شیر یا خیس کردن انجیر درون آب از خواص درمانی این غذای دارویی بهره ببرند.
اگر در هضم لاکتوز دچار مشکل هستيد و خواهان شيري هستيد که ارزشهاي غذايي شير گاو کمچرب را داشته باشد، شير بز گزينه خوبي است. باوجود اين، شير بز سرشار از کالري (هر فنجان 168کالري)، چربي اشباع شده (5/6گرم) وکلسترول است. محدود کردن چربيهاي اشباع شده در رژيم غذايي به کاهش کلسترول خون و کاهش خطر بيماريهای عروق کرونري کمک ميکند.
علت اين است که سطوح بالاي کلسترول در خون موجب تجمع پلاک در شريانها (تصلب شريانها) ميشود و اين تصلب شريانها وضعيتي است که خطر سکته مغزي و سکته قلبي را افزايش ميدهد. یافتن شير بز کمچرب بسيار سخت است و اين نوع شير در مقايسه با شير گاو کمچرب ويتامينها و مواد معدني اساسي، اسيدفوليک و ويتامينهاي Bکمتري دارد. توجه داشته باشید که اگر شير بز را بهصورت خام مصرف کنيد، بيشتر در معرض انواع بيماريها خواهيد بود، مگر آنکه بز را در حياط خود بزرگ کنيد و از نحوه تغذيه و سلامت آن اطمينان داشته باشيد.
خواص درمانی شیر الاغ
شیر الاغ یکی از سردمزاجترین شیرها در طبیعت است. این شیر در صورتی که از الاغی که کرهاش ماده است، تهیه شده باشد خواص درمانی زیادی دارد. شیر الاغ یکی از گرانترین شیرها در برخی از کشورهای اروپایی مانند لهستان و برخی از کشورهای اسپانیایی زبان مانند پرو است که به صورت روزانه مورد استفاده قرار میگیرد. در برخی از متون قدیمی به این نکته اشاره شده که اگر شیر الاغ را پیش از خواب در بینی بچکانند موجب بهبود کیفیت خواب و عمق آن میشود و در افرادی که مبتلا به خوندماغ هستند باچکاندن یک تا 2 قطره از آن داخل حفرههای بینی و افرادی که مبتلا به دندان درد هستند با قرقرهکردن آن موجب قطع شدن خونریزی و تسکین درد میشود. علاوه بر این، در منابع تاریخی و سنتی اشاره شده که برخی از سلاطین در گذشته برای حفظ نشاط و شادابی پوستشان با شیرالاغ حمام کرده و از آن برای درمان و تسکین دردهای ناشی از بیماری سل استفاده میکردند.
شير شتر؛ مناسب برای دیابتیها
جديدترين نوع شيري که بهتازگي به بازار عرضه شده، شير شتر است. يک ليوان يا يک فنجان (250گرمي) شير شتر حاوي 107کالري، 3گرم چربي اشباع شده و 17گرم کلسترول است. بنابر نتايج تحقیقات ميتوان گفت که شير شتر در مقايسه با شير گاو حاوي 10برابر آهن بيشتر و سهبرابر ويتامين Cبيشتر است.
علاوه بر اين، تحقيقاتی انجام گرفته که براساس آنها شير شتر براي افراد ديابتي مفيدتر است، چون حاوي انسولين است. نوشيدن شير شتر در مقايسه با نوشيدن شير گاو با افزايش سطوح انسولين در بيماران مبتلا به ديابت مرتبط است. شير شتر از آن نوع شيرهايي است که بايد با احتياط آن را مصرف کرد و حتما بايد پاستوريزه باشد.بهعلاوه پيدا کردن اين نوع شير سخت و گران است.
شیرسویا؛ محبوبترین شیر غیرلبنی
شیرسویا یکی از محبوبترین شیرهای غیرلبنی است که در سطح وسیعی مورد استفاده قرار میگیرد. خواص این شیر مشابه شیر گاو است و به همان اندازه پروتئین، کلسیم و ویتامینAو Dدارد. شیرسویا فاقد لاکتوز است از این رو برای کسانی که از عارضه عدم تحمل لاکتوز (نارسایی لاکتوز) رنج میبرند، بیخطر است. از آنجایی که این شیر فاقد کلسترول بوده و چربی کم و پروتئین زیادی دارد، برای قلب هم مفید است. به علاوه مطالعات نشان میدهند که مصرف شیرسویا از ابتلا به سرطان پیشگیری میکند.
اگر اولینبار است که شیرسویا مصرف میکنید، به علائم آلرژیک توجه کنید. اگر نسبت به شیرسویا آلرژی نداشتید، میتوانید به مصرف آن ادامه دهید. همچنین قبل از خريدن شيرسويا بايد به برچسب مواد تشکيلدهنده آن توجه کنيد. شيرسويا نبايد حاوي شکر افزوده باشد، بلکه بايد از کلسيم غني شده باشد. اگر میخواهید در منزل شیرسویا تهیه کنید لوبياهاي سويا را پاک کرده و به مدت 10 تا 16ساعت در آب خيس کنيد. در صورت دلخواه ميتوانيد پوست دانههاي سويا را بگيريد. سوياها را حرارت دهيد تا آنزيمهاي مولد طعم لوبيا، از بين بروند. براي اين کار ميتوانيد به مدت دو دقيقه سوياهاي خيس خورده را داخل مايکروويو قرار دهيد يا اينکه داخل فر بگذاريد.
سوياي خيس خورده را بههمراه یک ليتر آب داخل مخلوطکن بريزيد و مخلوط کنيد يا اينکه ميتوانيد سوياهاي خيسخورده را کاملا آسياب کنيد و با یک ليتر آب مخلوط کنيد. سپس مايع مخلوط شده را آبکش کنيد. مايعي که از آبکش رد شده، شير سويا نام دارد. شير سويا را مدت 5 تا 10دقيقه بجوشانيد. بعد از خنک شدن، شير سويا آماده مصرف است و ميتوانيد تا سه روز آن را در يخچال نگه داريد. براي بهبود طعم شير سويا ميتوانيد مقداري نمک به آن اضافه کنيد، چون شير گاو هم حاوي مقدار زيادي نمک است. شکلات، وانيل يا طعمدهندههاي ميوهاي نيز مناسب هستند.
شیربادام؛ جایگزینی لذیذ برای شیر گاو
شیربادام نوشیدنی است که میتوانید آن را به تنهایی یا بهصورت ترکیبی با بعضی نوشیدنیهای دیگر مصرف کنید. برای تهیه شیربادام ابتدا تعداد ۱۵ تا ۲۰عدد مغز بادام خام را بههمراه مقداری آب در یک ظرف ریخته و روی حرارت میگذاریم. به محض اینکه آب به جوش آمد ظرف را از روی حرارت برداشته و بادامها را پوست میگیریم. سپس بادامها را با دو لیوان آب سرد، سه قاشق غذاخوری عسل و دو تا سه تکه یخ در مخلوطکن ریخته تا به مدت پنج الی هفت دقیقه کاملا مخلوط شوند.
شیربادام مانند شیرسویا فاقد کلسترول، چربیهای اشباع و لاکتوز است، اما برخلاف آن پروتئین کمی دارد، بنابراین بهتر است از شیربادام غنی شده استفاده کنید تا ویتامینها و مواد آلی لازم برای بدن را بهدست آورید. شیربادام برای کسانی که از عارضه نارسایی لاکتوز رنج میبرند مناسب است، اما به کسانی که آلرژی دارند توصیه نمیشود.
شیر کنف، محصولی جدید برای شما که حساسیت دارید
شير کنف يکي از جديدترين شيرهای ارائه شده در بازار امروزي است. اين شير را از دانههاي گياه کنف (گياه شاهدانه) ميگيرند، اما اين شير حاوی THC (ماده روانگردان موجود در ماریجوانا) نيست و اين گياه نوع ديگری از گياه شاهدانه است. اگر دچار عدم تحمل لاکتوز هستيد و به سويا آلرژی داريد اين شير جايگزين خوبی برای شماست. يک کاسه شير کنف حاوی 80کالری، 5/0 گرم چربي اشباع شده و بدون کلسترول است.
طعم و غلظت اين شير هم شبيه شير بادام است. شير کنف سرشار از اسيدهاي چرب امگا3 بهخصوص اسيد آلفا لينولنيک همچنین منبع خوبي از کلسيم و منيزيم است که براي سلامت قلب مفيد است. کسانی که به سویا، شیر، آجیل و غلات حساسیت دارند، میتوانند از شیر کنف استفاده کنند. شیر کنف پروتئین مناسبی دارد و از اسیدهای چرب، ویتامین و کلسیم برخوردار است و طعم و بافت منحصر به فردی دارد.
شیر نارگیل، منحصربهفرد
شیر نارگیل از گوشت نارگیل تهیه میشود و بهطور کلی در دسته جایگزینهای منحصربهفرد شیر قرار میگیرد. يک ليوان (250گرمي) شير نارگيل حاوي 45کالري است و از آن ميتوان بهعنوان يک شيرينکننده طبيعي براي شيرين کردن قهوه، بلغور جو دو سر و غلات صبحانهاستفاده کرد. اگرچه يک کاسه شير نارگيل شيرين نشده حاوي 4گرم چربي اشباع شده است، اما اين شير بيشتر از اسيدهاي چربی تشکیل شده که براي سلامت قلب مفيد هستند.
اگرچه بعضي مردم نارگيل زيادي ميخورند و هرگز دچار مشکلات قلبي نميشوند، اما در مورد تاثير مثبت و چشمگير نارگيل و شيرنارگيل روي سلامت قلب به تحقيقات بيشتري نياز است. اگر دوست ندارید پوره یا آب نارگیل را به همراه غذایتان مصرف کنید، میتوانید از نارگیل در تهیه سس و ادویهجات موردعلاقه خود استفاده کنید. شیرنارگیل پروتئین کمی دارد، اما سرشار از فیبر و مواد آلی مانند آهن است.
محبوبترین شیر غیرلبنی
شیرسویا یکی از محبوبترین شیرهای غیرلبنی است که در سطح وسیعی مورد استفاده قرار میگیرد. خواص این شیر مشابه شیر گاو است و به همان اندازه پروتئین، کلسیم و ویتامینAو Dدارد. شیرسویا فاقد لاکتوز است از این رو برای کسانی که از عارضه عدم تحمل لاکتوز (نارسایی لاکتوز) رنج میبرند، بیخطر است.
شیر کدام گوسفند مفیدتر است؟
در متـون کهـن طب سنتی اشاره شده خواص شیر گـوسـفند ســیاه از گـوســفند سفید بهتر است و این شیر خواص درمانی زیادی برای تقویت مغز، نخاع، قوای جنسی و درمان زخمهای روده دارد. به اعتقاد درمانگران طب سنتی افرادی که به شیر گوسفند دسترسی دارند با نوشیدن روزانه شیر گوسفند میتوانند به درمان سرفه کمک کنند.در نسخههای طب سنتی آمده است که استفاده از ترکیبی از شیرگوسفند، صمغ عربی و روغن بادام شیرین با میزانی مشخص میتواند بهترین داروی طبیعی برای درمان سرفه باشد.
شرایط حیوان بر کیفیت شیرموثر است
یکی از مهمترین نکاتی که شاید کمتر پزشک و متخصص تغذیهای به آن توجه کند این است که شیر مجموعهای از چند غذاست و توسط یک موجود زنده تولید میشود، بنابراین نوع زندگی، کیفیت زندگی، کیفیت مواد غذایی حیوان و شرایط زندگی و استرسهای محیطی میتواند تاثیر زیادی بر کیفیت شیر دام داشته باشد. بنابراین اینها مواردی است که ما در مورد آنها اطمینان چندانی نداریم و نمیدانیم که کدامیک از آنها، چگونه و در چه شرایطی شیر را تولید کرده و به دست شما رساندهاند. درنتیجه از آنجا که نظارت دقیقی بر نوع غذا، داروها و شیوه زندگی دامها در کشور وجود ندارد به راحتی نمیتوان نسبت به خواص دارویی و تغذیهای آنها مطمئن بود.
خواص شیر گوسفند سیاه از گـوسفند سفید بهتر است و این شیر خواص درمانی زیادی برای تقویت مغز، نخاع و درمان زخمهای روده دارد.
خواص شیر گاو در درمان اسهال
در برخــی متون طب سنتی اشاره شده که درمانگران طب سنتی برای درمان اسهال از شیرگاو در شرایطی خاص استفاده میکردند. آنها سنگ رودخانه یا آهن گداخته شده در آتش را درون ظرف شیر میانداختند و به این ترتیب موجب جوش آوردن شیرگاو میشدند و نوشیدن این شیر را به افرادی که به اسهال مبتلا شدهاند، توصیه میکردند. علاوه بر اینها، درمانگران بر این باورند اگر دو برابر وزن شیر گاو به آن آب اضافه کنیم خاصیت مدری دارد و موجب پاکسازی و تخلیه مجاری ادراری میشود.
از نگاه طب سنتی تنها افرادی که میزان اخلاط بدنشان متعادل است، میتوانند بهراحتی شیر مصرف کنند و افرادی که در بدنشان به ویژه در معده آنها خلط غالب وجود دارد باید با دستوری خاص و به میزان اندک با مشاوره متخصص طب سنتی برای خوردن شیر اقدام کنند.
را های تشخیص شیر با کیفیت
راه های تشخیص شیر مرغوب
تفكر موجود: براي تشخيص شيري كه در آن از شير خشك كمتري استفاده شده است سر سوزني را وارد شير كنيد و بيرون بياوريد اگر قطره شير خيلي سريع چكيد، كيفيت آن پايين است و اگر زمان بيشتري نياز به چكيدن بود، كيفيت آن خوب است. بعضيها نيز براي افزايش ماندگاري شير به آن جوش شيرين اضافه ميكنند. اين كار باعث ميشود شير حتي اگر فاسد شود با جوشيدن هم بريده نشود. شيري كه براي افزايش غلظت به آن نشاسته اضافه ميشود هم بر اثر حرارت ديدن يك لايه ضخيم تهديگ تشكيل ميدهد در حالي كه تهديگ شير سالم متخلخل و نازك است.
نظر متخصص: اگر داخل شير آب اضافه شده باشد خيلي راحت ميتوان آن را تشخيص داد زيرا در اين صورت شير خيلي آبكي و بيمزه خواهد شد اما اگر به آن موادي مثل وايتكس و جوششيرين اضافه شده باشد تا ماندگارياش بالا رود، متاسفانه نميتوان بهراحتي اين موضوع را تشخيص داد زيرا اين مواد روي غلظت و طعم شير خيلي تاثير نميگذارند بلكه فقط در آزمايشگاههاي مخصوص ميتوان به اين موضوع پي برد. اگر هم شير خشك با آن مخلوط شده باشد، از آنجايي كه غلظت شير مناسب است نميتوان موضوع را بهراحتي تشخيص داد.
با اين حال عطر و طعم شير خشك كمتر از شير تازه است. البته تشخيص اين موضوع دشوار است و فقط كساني ميتوانند متوجه آن شوند كه تجربه مصرف شير تازه را داشته باشند.
یبوست یا خشکی مزاج عارضهای در دستگاه گوارش است که به موجب آن مواد دفعی در رودهٔ بزرگ سفت میشوند و دفع آنها با درد و سختی همراه میشود. یبوست حاد ممکن است سبب بسته شدن روده شود، که به نوبهٔ خود ممکن است نیاز به عمل جراحی داشته باشد. علل بروز این عارضه ممکن است رژیم غذایی نامناسب، بر هم خوردن تعادل هورمونی، اثر جانبی داروهای مصرفی و یا آناتومی بدن باشد. روشهای درمان شامل اصلاح رژیم غذایی و تمرینات ورزشی است.
علل یبوست علت اصلی معمولاً کندی سرعت عبور مواد از کولون و یا اختلال دفع است. برخی از بیماریها موجب یبوست میشوند مانند رژیم کمفیبر یا کمآبی، کمکاری تیروئید، بیماری دیابت، تومورها و سرطانهای روده.
عوامل تشدید عوامل شایعی که یبوست را تشدید میکند عبارتند از: نوع رژیم غذایی، نداشتن رژیم غذایی حاوی سبزیجات و میوهها، کم مصرف کردن مایعات و نداشتن فعالیت فیزیکی مناسب. مصرف برخی از داروها مثل داروهای ضد فشارخون بالا و برخی داروهای پایین آورندهٔ چربی خون هم در ایجاد یبوست موثرند. شرایط فیزیولوژیکی مثل حاملگی و افزایش سن، تعدادی از بیماریها که با کاهش حرکت همراه است مانند قطع نخاعی یا بیماریهای عضلانی مثل دیستروفی عضلانی نیز از علل یبوستاند. برخی بیماریهای روده بزرگ که به جهت اختلال در حرکات روده بزرگ میباشد مثل بیماری رودهٔ تحریکپذیر، بیماریهای مرتبط به عضلات کف لگن و بالاخره افسردگی از علل دیگر ایجاد یبوست هستند.مصرف مواد مخدر و هم چنین قرص های حاوی مواد مخدر سنتی و صنعتی همانند ترامادول و متادون نیز میتواند باعث ایجاد یبوست گردد.
موثرترین درمان برای یبوست ایجاد یک تغییر مهم در رژیم غذایی است که البته امروزه کمتر به آن توجه می شود.در واقع کولون به استفاده از مسهل عادت می کند. همچنین استفاده از مسهل مانع از بروز علایم هشدار دهنده مهمی مانند یبوست و درد،هنگام اجابت مزاج می شود. بدون وجود این اخطا رها، افراد همچنان به خوردن غذاهایی که واقعاً می توانند عامل خطرناکی برای به خطر افتادن سلامتی آنها باشند، ادامه می دهند. موثرترین درمان برای یبوست ایجاد یک تغییر مهم در رژیم غذایی است که البته امروزه کمتر به آن توجه می شود.
اغلب انواع بیماریهای دردناک روده به به قسمت انتهائی روده مربوط می باشند. برخی از این مشکلات تنها دردسرسازند. اما برخی زندگی بیماررا مورد تهدید قرارمی دهند. به هرحال نباید مشکلات ساده و یا بیماریهای خطرناک را به عنوان قسمت طبیعی از روند زندگی تحمل کرد.
یبوست معنای متفاوتی برای افراد مختلف دارد. طبق بررسی های انجام شده، بعضی از افراد هر شش تا دوازده روز و آن هم با کمک مسهل های قوی اجابت مزاج دارند و حتی این مسئله را به عنوان امری طبیعی پذیرفته اند. فعالیت و حرکت روده برای دفع، به میزان سلامتی افراد بستگی دارد. برای بعضی از افراد حرکت روده و اجابت مزاج درهردو روزیکبار، طبیعی است. درحالیکه فرد دیگری ممکن است روزانه سه باروحتی بیشتر دفع انجام دهد و هر دو آنها کاملاً سالم باشند.
معمولاً وریدهای پا (رگی که خون را به قلب برمی گرداند) در افراد مبتلا به یبوست بر اثر فشار بیش از حد هنگام حرکت دشوار مدفوع در روده آسیب می بینند. در طول رگ های پا دریچه هایی به فواصل متناوب قرار دارند که به حرکت جریان خون به طرف بالا و قلب کمک می کنند. این دریچه ها تقریباً به شکل یک نردبان متحرک هستند و در برابر حرکت خون به طرف پایین بر اثر فشارجاذبه مقاومت می کنند. این دریچه ها بر اثر فشار زیادی که برای حرکت مدفوع خشک و سفت نیاز است، بیش از حد کشیده شده و صدمه می بینند و طولی نمی کشد که این دریچه ها دیگر برای نگهداشتن خون، فاقد کفایت می گردند. و اگر دریچه ها خوب کار نکنند همواره یک ستون 6اینچی از خون بر روی رگ های پایینی فشار می آورد. یکی از نتایج این فشار نامشهود واریس ورید (رگ) پا است. ظهور شبکه درهم پیچیده آبی رنگ و دردناک بر روی پاها از علایم مشخصه واریس می باشد. گاهی رگ ها در واریس زخم شده و موجب خونریزی می شوند. چنین وضعیتی ممکن است در ناحیه مقعد نیز رخ دهد.
یبوست به دلیل اختلالات روحی بوجود نمی آید یا حداقل با اطمینان می توان گفت که، این مسئله عامل اصلی نیست. اگر چه پس ازعمری تحمل درد و رنج ناشی از مشکلات روده ، هر کسی در مورد سلامت و قابلیتها یش، شک خواهد کرد
اگرچه نحوه درمان يبوست بسته به علت،شدت ومدت زمان ابتلا به آن متفاوت است ، اما دراكثرموارد با تغييررژيم غذائي و اصلاح شيوه زندگي مي توان به رفع آن كمك نموده وازبروزمجددآن جلوگيري نمود.
رژيم غذائي
اگررژيم غذائي حاوي مقداركافي فيبرباشد (روزانه 20 تا 35 گرم) ،باعث نرمي مدفوع وحجيم شدن آن مي شود. پزشكان ومتخصصين تغذيه مي توانند درزمينه ارائه يك برنامه غذائي مناسب به شما كمك كنند.ازجمله غذاهاي غني ازفيبرمي توان حبوبات و غلات كامل يعني نوع سبوس دار آنها،انواع ميوه وسبزيجات تازه مانند مارچوبه (asparagus) ،انواع كلم وهويج رانام برد.افرادي كه مستعد يبوست هستند،بايد مصرف غذاهائ كم فيبريابدون فيبرمانند بستني ،پنير،گوشت ،و غذاهاي آماده را محدودكنند.
اصلاح شيوه زندگي
ازجمله عوامل ديگري كه به پيشگيري ودرمان يبوست كمك مي كنند،عبارتنداز: نوشيدن آب كافي و مصرف مايعاتي مانندآب ميوه ها ، عصاره سبزيجات و سوپ صاف شده كه مانع ازكاهش آب بدن مي شوند.همچنين انجام فعاليت بدني و ورزشهاي روزانه ، اختصاص زمان مناسب به حركات روده و دفع مدفوع نيزدراين موردموثرهستند . به علاوه،موادتحريك كننده حركات روده و محرك دفع نيز نبايستي ناديده گرفته شوند.
ملين ها
اكثركساني كه مبتلا به يبوستهاي معمولي هستند،نيازي به مصرف ملين ها ندارند.ولي پزشكان براي آن دسته از افرادي كه باوجود رژيم غذائي مناسب و اصلاح شيوه زندگي خود،بازهم داراي يبوست مي باشند،استفاده ازملين ها و حتي تنقيه رابراي مدت محدودي توصيه مي كنند.درموردكودكان ،درمان كوتاه مدت باملين ها، همراه با آموزش هاي لازم جهت دفع مدفوع منظم ،به درمان يبوست كمك خواهدكرد.
نيازبه ملين ها واينكه كداميك ازآنها براي بيماربهتراست بايدتنها بوسيله پزشكان تعيين شود.ملين ها به شكل مايع،قرص،پودر(لعاب) ويادانه هاي ريزوجوددارند وازراه خوراكي قابل مصرف هستند.اين مواد به صورتهاي مختلفبه رفع يبوست كمك مي كنند. كه ازاين قرارند:
·ملينهاي حجم ساز (bulk-forming) :اينملينها معمولا" ايمن ترين ملين محسوب مي شوند،ولي برروي جذب بعضي ازداروها نيزتاثيرمي گذارند.همچنين به عنوان مكمل هاي فيبر شاخته شده وهمراه با آب مصرف مي شوند.آنها آب رادرداخل روده جذب كرده وباعث نرمترشدن مدفوع مي گردند.نامهاي تجاري آنها عبارتنداز:
اين داروها بايستي همراه باآب مصرف شوند ،چراكه مي توانندباعث انسدادشوند.بسياري ازافراد اعلام كرده اند كه بعدازمصرف داروهاي مذكور تسكين نيافته اند و حتي استفاده ازآنها باعث افزايش نفخ آنان وايجاددرهاي شكمي شده است.
·محركها (Stimulants) : اين ملينها باعث انقباضات منظم درماهيچه هاي روده مي شوند.نامهاي تجاري آنها عبارتنداز:
مطالعات بعمل آمده نشان مي دهندكه فنل فتالئين(Phenolphetalein) ،به عنوان يكي ازاجزاي تشكيل دهنده برخي از اين مواد ،مي تواندباعث افزايش خطرسرطان گردد. FDA (سازمان غذا ودارو) ،بطوركلي تركيباتيكه حاوي فنل فتالئين هستند،راخارج ازرده دانسته واستفاده ازآنهاراتحريم نموده داده است . به همين علت بيشترسازنده هاي موادمحرك ،جايگزين ديگري رابراي فنل فتالئين تعيين كرده اند.
·مواداسمزي (Osmotics) : اين موادباعث مي شوندكه مدفوع داخل كولون دريك مسيرخاص حركت نمايد ،ومنجربه اتساع روده مي گردند.اين سري ازداروها براي افرادي مفيدهستندكه مبتلا به يبوست هايي با عامل ناشناخته هستند.نام تجاري آنهاعبارتنداز:سفولاك(Cephulac )،سوربيتول(Surbitol)،ومايرالاكس(Miralax).افرادي كه داراي ديابت هستند،به هنگام استفاده ازاين موادبايستي ازنظرتعادل الكتروليت بدن تحت نظرقرارداشته باشند.
·نرم كننده هاي مدفوع (Stool softener) : اين موادباعث مرطوب شدن مدفوع گشته وازكاهش آب آن جلوگيري مي كنند.اين ملين ها اغلب بعداززايمان وعملهاي جراحي توصيه مي شوند.نامهاي تجاري انها عبارتنداز:كولاك (Colac)وسرفك(Surfak)
اين موادبراي افرادي توصيه مي شودكه بايداززورزدن هنگام اجابت مزاج پرهيزكنند.استفاده طولاني مدت ازاين سري داروها ممكن است باعث به هم خوردن تعادل الكتروليتهاي بدن شود.
·ملين هاي روغني (Lubricant) : اين موادباعث چرب شدن مدفوع شده وحركت آن رادرداخل روده ها آسانتر مي كند. متداولترين آنها روغنهاي معدني هستند.نامهاي تجاري انهاعبارتنداز:فليت(Fleet)،و زيمنول(Zymenol). اين مواد قادرندحركت روده راطي 8 ساعت تحريك نمايند.
·ملين هاي نمكي (Saline laxatives) :اين ملينهايك نوع نمكهائي هستند كه مانند اسفنج عمل كرده و آب رابه داخل روده مي كشندتامدفوع بتواندراحت ترعبوركند.نامهاي تجاري آنها عبارتنداز: شيرمنيزي (Milk of magnesia)،وهاليزام-او(Haleys M-O).بطوركلي ملينهاي سالين جهت درمان يبوستهاي حادبكارمي روند .البته به شرطي كه هيچ گونه علامتي، ازانسدادروده وجودنداشته باشد. استفاده ممتدازاين ملينها ،به خصوص دركودكان و افرادمبتلا به نارسائيهاي كليوي مي تواندباعث به هم خوردن تعادل الكتروليتي بدن آنان شود.
·فعال كننده هاي كلرايد كانال (Chloride Channel activators) : اين ملينها باعث افزايش مايعات روده اي و تشديدحركت آنها شده وبه عبورمدفوع كمك مي كنند،وازاين طريق سبب كاهش يبوستمي گردند.يكي ازاين ملين ها آمي تيزا(Amitiza) است ومشخص شده كه اين دارو مي توانداز 6 الي 12 ماه بطورايمن مورداستفاده قرارگيرد. اما اين پزشكان هستندكه بايستي نيازبه ادامه استفاده ازآن راتعيين نمايند.
اشخاصي كه به ملين ها وابسته مي شوند،لازم است كه به آرامي استفاده ازآنها رامتوقف كنند.دراين راستا پزشكان مي توانند كمكهاي لازم راارائه دهند.اكثرافرادي كه استفاده ازملين هارامتوقف مي كنند،قادرند، توانائي خودراجهت انقباضات طبيعي روده مجددا"بدست آورند.
سايرروشهاي درماني
درمان يبوست مي تواندباتوجه به علت خاص آن انجام شود.براي مثال،پزشك ممكن است دستوربه توقف مصرف يك داروي خاص داده و يا انجام عمل جراحي رابراي اصلاح مشكلات ناحيه راست روده و مقعد(َAnorectal)صلاح بداند.ازجمله پرولاپس مقعد،كه درآن قسمتهاي تحتاني كولون ازمقعد خارج مي شوند.
افرادمبتلا به يبوستهاي مزمن كه حاصل از اختلالات ناحيه راست روده و مقعدهستند،جهت آموزش مجدد عضلاتي كه حركات روده راكنترل مي كنند،مي توانندازفنون بيوفيدبيك (روش قادرساختن فردبه كنترل فرايندهاي زيستي داخلي خود) استفاده كنند.درفن بيوفيدبيك ،بااستفاده ازيك حسگر،توانائي عضلات موردنظرموردبررسي قرارگرفته ،وبرروي صفحه رايانه نمايش داده مي شود.درنتيجه بااين روش مي توان ارزيابي دقيقي ازعملكردبدن بعمل آورد. متخصصان بااستفاده ازاطلاعات بدست آمده به بيماران كمكمي كنند تا مجددا"ماهيچه هاي موردنظررا آموزش دهند.
جراحي كولون و برداشت آن نيز مي توانداز گزينه هايي باشدكه ممكن است جهت افرادمبتلا به يبوستهاي شديدكه مبتلا به بي حركتيهاي روده هستند،مورداستفاده قرارگيرند. درهرحال ، فوايد و عوارض احتمالي اين گونه جراحيها ازجمله دردهاي شكمي و اسهال بايستي سنجيده شود.
مصرف خودسرانهی داروهای شیمیایی جهت درمان یبوست چه عوارضی به دنبال دارد؟
با توجه به اینکه داروهای شیمیایی اثر سریع و فوری دارند، در درازمدت به رودهی بزرگ آسیب میرسانند. علاوه بر این که ممکن است دستگاه گوارش به این داروها عادت کند و دیگر جوابی به آنها ندهد. بنابراین به هیچ وجه این بیماران نباید خودسرانه دارو مصرف کنند.
تا آخر لیست را ببینید . هر آنچه اقدام پژوهی می خواهید در این صفحه برای همه پست های مدرسه موجود است :
(لیست زیر شامل بیشتر از 370 عدد اقدام پژوهی می باشد هر کدام از انها را می توانید قبل خرید بصورت پی دی اف و کامل مشاهده کنید و بعد فایل ورد وقابل ویرایش را با قیمت های مناسب خرید کنید )
نکته : لیست براساس پست در مدرسه مرتب شده است .برای راحتی کار می توانید از فهرست زیر ، هر پست مدرسه که داریدروی لیست آن پست مدرسه ،کلیک نمائید تاسریعتربه اقدام پژوهی های مورد نظر برسید و یا اینکه تاپائین صفحه اقدام پژوهی ها را تک تک نگاه کنید :
سامانه خرید و امن این
سایت از همهلحاظ مطمئن می باشد . یکی از
مزیت های این سایت دیدن بیشتر فایل های پی دی اف قبل از خرید می باشد که شما می
توانید در صورت پسندیدن فایل را خریداری نمائید .تمامی فایل ها بعد از خرید مستقیما دانلود می شوند و همچنین به ایمیل شما نیز فرستاده می شود . و شما با هرکارت
بانکی که رمز دوم داشته باشید می توانید از سامانه بانک سامان یا ملت خرید نمائید . و بازهم
اگر بعد از خرید موفق به هردلیلی نتوانستیدفایل را دریافت کنید نام فایل را به شماره همراه 09159886819 در تلگرام ، شاد ، ایتا و یا واتساپ ارسال نمائید، در سریعترین زمان فایل برای شما فرستاده می شود .
آدرس خراسان شمالی - اسفراین - سایت علمی و پژوهشی آسمان -کافی نت آسمان - هدف از راه اندازی این سایت ارائه خدمات مناسب علمی و پژوهشی و با قیمت های مناسب به فرهنگیان و دانشجویان و دانش آموزان گرامی می باشد .این سایت دارای بیشتر از 12000 تحقیق رایگان نیز می باشد .که براحتی مورد استفاده قرار می گیرد .پشتیبانی سایت : 09159886819-09338737025 - صارمی
سایت علمی و پژوهشی آسمان , اقدام پژوهی, گزارش تخصصی درس پژوهی , تحقیق تجربیات دبیران , پروژه آماری و spss , طرح درس
مطالب پربازديد
متن شعار برای تبلیغات شورای دانش اموزی تحقیق درباره اهن زنگ نزن انشا در مورد 22 بهمن